Papagaaien en krokodillen
Door: Marielle Heesakkers
Blijf op de hoogte en volg Marielle
30 Juli 2018 | Brazilië, Miranda
Daar zijn we dan, aangekomen bij een van mijn persoonlijke hoogtepunten van de vakantie, Pantanal een gedeelte van het grote regenwoud van Brazillie. 5 dagen hebben we een auto en de eerste 2 dagen verblijven we in Midanda ofja 19 km zandweg van dat dorpje af. Tijdens dit verblijf moet het mogelijk zijn om wilde aras (papegaaien) en krokodillen (en nog veel meer wild) te spotten.
Tijdens de aankomst worden we hartstikke vriendelijk ontvangen door Alex. Na echt een lange reis met veel wachten zijn we echt heel blij dat Alex erg goed Engels spreekt. Zo prettig om je weer even heel gemakkelijk verstaanbaar te kunnen maken. We krijgen een kopje koffie en hij laat ons de kamer zien. Daarna vertelt hij een hoop over de farm, dat er ong 1000 koeien zijn en dat er dagelijks 2 cowboys komen om de weilanden en de koeien te checken. Dit klinkt voor mij dus al meteen heel interessant. Daarna lopen we een rondje door de tuinen waar we de eerste papegaaien (groene) en toekans al zien. Heel bijzonder dit in het wild te zien.
Het weer is erg lekker hier maar wel is het er al snel donker waardoor het dieren spotten voor vandaag al snel ophoud. Er wordt savonds lekker voor ons gekookt en we maken kennis met de andere gasten. Dit blijken twee nederlandse gezinnen en een wat ouder Nederlands stel te zijn. Grappig dat we tijdens de rest van de reis nog maar amper Nederlanders tegen gekomen zijn en het nu lijkt of je op een Nederlands resort zit. Daarintegen hartstikke gezellig! Ook de gids die prima Engels spreekt, en tevens barman is, kletst gezellig mee.
Ik spreek Alex nog aan over de paarden want het lijkt mij natuurlijk wel heel gaaf om tijdens deze dagen met de cowboys mee te gaan. Morgen is het zaterdag en zondag heb ik alleen de ochtend en blijken de cowboys er niet te zijn. Zo geregeld , als het klopt dat ik rijervaring heb mag ik zaterdag mee.
Zaterdag begint de dag voor mij dus al heel vroeg. Om 7uur moeten we echt vertrekken want rond een uur of 11 is het hartstikke warm. Om half 7 kan ik in de keuken waar het ontbijt wordt voorbereid snel iets eten en om 7 uur zit ik op het paard. Ik moest water meenemen dus dat heb ik gedaan. Ik durfde niet te veel te eten of te drinken want de rit duurt 4 uur. De twee cowboys spreken geen woord Engels en een beetje Spaans dus uitleggen dat ik een grote boodschap moet midden in de natuur daar heb ik echt geen zin in.
Met handen en voeten en een paar woordjes Spaans probeer ik af en toe iets te communiceren maar vooral is het genieten van de hele mooie natuur, het mee opdrijven van het vee en de wilde dieren die je te paard toch makkelijker ziet. Toch wel een bijzonder moment en bucket list dingetje want het heeft mij altijd al eens zo gaaf geleken om mee vee te mogen gaan drijven in het buitenland.
Tijdens de rit merk je dat de paarden daar zo op getraind zijn, ze reageren op de koe en zijn heel wendbaar en om dat eens in het echt te mogen doen, super gaaf. De koeien werden bijgevoerd (het is winter en 27 graden) want het is nu het droge seizoen. Als de cowboys het voer dan in de bakken doen rijd ik tussen de koeien door wanneer ik stil sta komen ze naar je toe, bekijken ze mijn paard en likken ze aan je hand. Nogmaals dus een hele toffe ervaring, jammer dat ik mijn goede camera niet bij had. Onderweg hebben we voetsporen van een Poema gezien, ik heb de rode en blauwe ara's gezien, een emu (soort struisvogel) en vele krokodillen. Dat was ook een apparte ervaring , aan ieder watertje ligt minstens 1 krokodil en daar wandel je dan met je paard langs.. verder zagen we wilde zwijnen, miereneter, een klein slangetje en vast nog wel wat maar dat ben ik alweer vergeten, sowieso vele vogels.!
Na 4 uur rijden zijn we terug, het is dan al hartstikke warm en na 4 uur vond ik het ook wel mooi geweest!
Ondertussen is Mark met Quinten (nederelandse jongen) en ik geloof nog wat andere, samen met een gids een wandeling gaan maken. Zij hadden het ook leuk gehad en hadden apen gezien. Die heb ik dan net weer gemist.
In de middag houden we een soort van Siesta wat inhoud tot een uur of 3 doen we niet veel. Het is gewoon te warm om in de zon dieren te gaan zoeken. We koelen even af in het zwembad, chillen in de hangmat, type mijn vorige blog en heel relaxt even mijn boekje lezen. Zo slecht hebben wij het niet!!
Als het 3 uur is gaat iedereen mee vissen. Niet gewoon vissen maar we gaan vissen naar piranha's en krokodillen, heel gaaf toch!! Het is een uurtje met de tractor die kant op en ondertussen spotten we nog wat wild. Bij het meer aangekomen gaan we met zn alle op een groot vlot het meer op. Hier hebben we alleen een bamboe stok met een touwtje en een haakje eraan. Stukjes koe als vlees eraan en vissen maar..
Je voelt te pirangas aan het aas bijten en regelmatig is al het vlees op maar geen vis. Het is een hele kunst om die dingen het water uit te krijgen zeg! In de groep zijn er een aantal die de smaak te pakken hebben en meerder vissen te pakken krijgen. Ook Mark lukt het om een visje naar boven te halen. Helaas is mijn geduld iets minder en wanneer de grote krokodillen naar het vlot komen vind ik deze toch interessanter en geef ik het vissen maar een beetje op. Echter had ik toch wel bijna een krokodil aan de haak ofja aan mijn vingers en nog wel de grootste van het meer. Een paar zwommen er rondom het vlot maar nog niet heel erg in de buurt. Ik wilde hem iets verder op de foto hebben dus spat met mijn vinger een beetje in het water. Dan komt de krokodil toch wel sneller deze kant op. Wat een mooie beesten zijn dat toch!!
Tegen 5 uur begint het te schemeren, ojee dan raad je wel welke dieren er dan komen. Vleermuizen ja die ook maar ik heb het over mijn ergste vijhanden: de muggen. Van te vore had ik al een lange broek (legging) aan gedaan en een lang vest mee en daarbovenop ook nog deet 40%. Gelukkig blijkt dit gebied og geen malaria gebied te zijn anders had ik echt een probleem. Want hier aan het water stikt het van de muggen en ze steken door mijn broek en vest heen. Er lopen een aantal zonder mouwen en korte broek maar vooral ik ben weer eens de sjaak..
De zonsondergang aan het meer is heel mooi maar gezien de muggen ben ik blij als we kunnen gaan. De schade zal ik daarna wel opnemen, nu fijn naar de farm terug.
Die avond drinkt iedereen gezellig nog wat met elkaar en uiteindelijk is het weer tijd om naar bed te gaan. Dit was echt een top verblijf!
Vandaag (zondag) gaan we in de ochtend nog mee met de fotosafari en hier zien we nog verschillende vogerls. Verder niet heel veel bijzonders. Na de safari nemen we afscheid en vertrekken we naar onze een na laaste bestemming: Bonito.
Hier zijn we zojuist aangekomen en hebben we wat rond gereden. Vandaag geen gekke verrassingen onderweg. Ik heb deze keer gereden en ik heb de 2 a 3 uur niet 1 auto gehad die achter mij heeft gereden, amper een auto voor mij en zowat geen tegenliggers. Het zelfde geld voor het aantal bochten in de weg en niet een flitspaal. Dit was op de 19km zandweg na dan echt geen boeiende weg. Maar wat wel fijn was, al hadden we ondertussen wel gepint, was dat er geen tolwegen waren!
Tot zover mijn blog van Miranda, Pentanal, ook de blog van Bonita zal tegelijk volgen dus voor wie het allemaal nog een beetje volgt, veel leesplezier. Want er is er hoogstwaarschijnlijk nog eentje.
Oja die muggen update, de jeuk is echt vreselijk en het aantal steken is echt niet te tellen. Het zouden er alleen er op mijn kont en benen al zeker 100 kunnen zijn! er is niemand zoveel gestoken als ik..balen zeg maar word vanzelf wel weer minder over een paar dagen.
Greetings from Brazil
Marielle en Mark
31 Juli 2018 - 14:19
Pap En Mam:
Wat een avonturen beleven jullie, wat een mooie maar spannende reis. We genieten telkens weer mee met de nieuwe blog. Ook telkens weer blij van jullie te horen.
Geniet nog van jullie laatste dagen in Brazilie. En alvast een hele goede reis terug naar huis.
Xxx pap en mam -
31 Juli 2018 - 14:19
Opa En Oma:
Lieve Marielle en Mark we vinden het zo fijn je blog te kunnen lezen en te weten dat het goed gaat met jullie. Het is fijn dat jullie zo een mooie reis maken maar we zullen ook heel blij zijn als jullie weer veilig thuis zijn. Alvast hele goede reis terug. Heel veel liefs van opa en oma