Mariposa
Door: Marielle Heesakkers
Blijf op de hoogte en volg Marielle
06 Mei 2017 | Verenigde Staten, Mariposa
Om bij het begin te beginnen, we vertrekken op tijd vanuit Las Vegas naar onze eindbestemming van die dag. Nog maar even zonder ontbijt want dat doen we langs de weg wel snel dachten we. Na een uur gereden te hebben, heb ik toch echt honger en Mark wordt ook wakker naast mij (die kan nog lekker zijn nachtrust zo een beetje doorzetten naast mij) en we willen graag een starbucks en iets in de trant van een ontbijt. Uiteindelijk vinden we een supermarkt waar we een broodje halen en bananen voor onderweg maar nergens een starbucks voor koffie.. Je gelooft het niet maar we hebben die HELE DAG gereden en we zijn tot een half uur voor de eindbestemming geen starbucks tegengekomen.. Dan heb ik natuurlijk niet verteld hoe we gereden zijn maar dat komt nog.. In Las Vegas zat er in ieder casino soms wel 2 starbucksen en overal op iedere hoek van de straat en vandaag niet een... Geen koffie dus vandaag.
Na ons ontbijt van water en brood vervolgen we onze weg naar Death Valley, onze eerste tussenbestemming vandaag. Dit is een hele droge woestijn waar het warmste punt op de aarde in 1913 is gemeten. We zijn inderdaad bij een lookout punt uitgestapt en moesten een bergje op om er te komen en ondanks dat het nog redelijk vroeg was (rond 11 uur) was het er al zo'n 35+ graden. Kortom lekker warm en voor Mark: heel warm.. Daarna rijden we door naar het visiterscenter en horen we nog wat extra informatie en over de wandelroutes. Op het midden van de dag wordt het niet aangeraden om nog te gaan wandelen. Dit waren we ook niet van plan we hadden vandaag namelijk een route met de auto van 8,5 uur te gaan (ja een hele lange weg). Door Deathvalley komen we ook nog lang de typische zandduinen waar we een fototje willen maken (ik rijd op blote voeten en doe dus snel teenslippers aan.. Ondertussen is de temperatuur opgelopen naar ongeveer 40 graden, probeer je dan eens voor te stellen hoe dat zand voet wat tussen je tenen en de slippers komt... Dat is HEEL heet.
Ik rijd in totaal al zo'n 4 uur als ik echt moe begin te worden en dan neemt Mark het van mij over die ook weer een paar uurtjes rijd. Ons oorspronkelijke plan was om vandaag ook nog langs het Sequoia park (met de reuzachtige bomen) te gaan. Na een paar uur rijden word ook Mark moe en houden we een lunchbreak.. Mark rijd verder maar al snel komen we in de bergen en moet ik het stuur overnemen omdat slingerweggetjes en ik beter gaan als ik zelf rijd. Volgens het navigatie is het nog ongeveer 4 uur rijden naar Mariposa. We gingen er van uit dat de weg die we nu reden over Bakersfield naar Fresno en dan Mariposa zou gaan.. Eventueel dus nog stoppen bij de Sequoia bomen.. We rijden, en we rijden en de weg blijft kronkelen en gaat nog veel meer kronkelen.. We kijken op google maps om te zien hoe we rijden maar ons navigatie stuurt ons dus niet over de grote weg en de grote stad maar door de onderkant van het national park met een slingerweg waar je 55mph mag maar je hooguit 15 mijl als een ware Max Verstappen doorheen kan.. We rijden heel lang daar op dus en daarbij kwam ook al dat ik al met onze lunchbreak naar de toilet moest.. Na een paar uur moest ik HEEL nodig naar de toilet..
Uiteindelijk komen we om half 8/ 8 uur aan in Mariposa, ik moest heel nodig naar de WC maar we hadden het gehaald EIN DE LIJK!! We waren 's ochtends om half 8 / 8 uur vertrokken uit Vegas. Bij aankomst nog ergens een hapje eten en beide super blij dat na al die langweggetjes die in het begin leuk leken maar na zoveer uur echt verschrikkelijk waren (Aylanie, de weg in Schotland was er niks bij) dat we er eindelijk waren. Mariposa is een klein, super touristisch dorpje maar we hebben er echt heerlijk gegeten. De eerste dag Surf en Turf een echte amerkiaanse steak met garnalen. Dat was heerlijk.
Zoals je hierboven dus al leest, we hebben het Sequoia Park niet meer gehaald. De volgende dag twijfelen we of we 2,5 uur terug willen rijden voor dat park of niet. We besluiten eerst naar Yosemite park te gaan (dat ligt toch nog ruim een uur rijden op slingerpaden van Mariposa vandaan) en als we dan zin en tijd hebben kunnen we nog naar Sequoia gaan. Ook moeten we eigenlijk nog wassen want het ondergoed en de sokken zijn ook echt op en ik wil nog een souveniertje deze vakantie ergens vandaan toveren.. Kortom te drukke planning weer voor deze dag.. Mark heeft het wel zwaar met mij want de dagen zitten zo vol!! (Sorry schat)
Yosemite Park is een heel gaaf park. Super hoge een mooie watervallen en weer proberen om een beer te gaan spotten natuurlijk. Ik kan alvast vertellen, dat is helaas niet gelukt.. We willen een stuk gaan wandelen en besluiten naar de hoge waterval te gaan. We beginnen onze wandelroute natuurlijk onderaan.. Na ruim een half uur klimmen komen we op een eerste uitkijk punt. Super mooi maar nog niet bij de waterval.. Hiervoor moeten we nog verder klimmen. In dat voorgaande halfuur zitten nog niet de pauzes.. Uiteindelijk komen we denk in na ongeveer 2 uur (schatting) bij de waterval. Super mooi en op een gegeven moment als we net rustig een banaan voor energie naar binnen werken komen er een paar jongens zeggen dat er een oranje/zwart witte slang zit.. JEEJ slangen!! Mark zegt: dat moeten ze nou net tegen jou zeggen... We zien de slang, niet super groot en maken wat fotos van hem.. Echt heel gevaarlijk ziet hij er niet uit en ik kan hem vast wel vastpakken.. Altijd even proberen.. Kortom ik heb de slang even bij zijn staart gepakt maar dat vond hij niet prettig en hij is een steen in gevlucht, arm beest.. Wel een hele mooie slang! (slangetje hoor, was maar een kleintje)
Na dit avontuur horen we dat de route na de waterval nog verder gaat en je de rots verder op kan.. Laten we maar eens kijken of we de top van de hoge berg kunnen bereiken.. En die was ver en daarbij nog eend die was HOOG!! We klimmen al een tijdje als we tegenliggers vragen of ze de top bereikt hebben.. Dat hebben ze nog zo'n 45 minuten klimmen (en tot die tijd al ruim 3 uur waren we alleen aan het klimmen) maar we willen de top halen. Na 45 minuten is er nog geen top in zich.. We zijn lang onderweg geweest maar uiteindelijk komen we bovenop bij de waterval uit. Het uitzicht is echt geweldig mooi en de afgrond gigantisch diep!! Ik mag van Mark niet te dicht bij het randje (zou ik ook nooit doen) en hijzelf gaat al helemaal niet te dicht naar de rand.. Heb je ooit een jongen van de berg zien waaien want Mark meent echt dat dat gaat gebeuren. We maken een mooie 360 graden foto(staat al op facebook) en nog wat andere fotos en keren dan terug. Dalen is altijd makkelijker dan stijgen maar de paden zijn niet overal even safe en goed begaanbaar dus ook dit is nog een hele klus. We dalen ongeveer een uur als we bij het waterval punt zijn en daarna nog ruim een uur voor we helemaal beneden zijn.. Al met al zijn we rond 11 uur vertrokken naar boven en waren we om half 5 beneden. Ruim +2000meter geklommen dus de aangekomen kilos er wel weer af.. 's Avonds hebben we een goed dinner verdiend.
Dit dinner zijn heerlijke spareribs geworden met een gedeeld toetje (1/3 voor mij en de rest voor Mark) Naast ons zit een ouder stel wat zeer geinteresseert is in onze verhalen. Altijd leuk een praatje met lokale bevolking..
Na twee volle dagen is het weer tijd om spullen te paken en is het tijd om naar onze volgende bestemming te gaan: San Francisco maar daarover later weer meer..
Weltrusten allemaal, groetjes
Marielle en Mark
07 Mei 2017 - 14:28
Aylanie:
Zo ben weer helemaal bij met lezen :) echt super tof wat jullie allemaal zien en beleven!!!!! En ook echt prachtige foto's. Dat wordt straks nog moeilijk kiezen voor jullie fotoalbum hahaha
Ben ook heel benieuwd wat jullie van San Francisco vinden. Super veel plezier!!!!
xxjes